top of page

Frågor och svar

Nedan listar vi svar på många av de vanliga frågorna som berör våra olika behandlingar 

Botox

Nedan listar vi svar på många av de vanliga frågorna som berör Botox

Vad är botox?

Botox är en icke-kirurgisk behandling som använder en neurotoxin vid namn botulinumtoxin typ A. Det injiceras med mycket tunna nålar i specifika muskler för att tillfälligt minska eller förhindra rynkor och linjer i ansiktet. Botulinumtoxin typ A är en substans som blockerar nervsignalerna till de behandlade musklerna och hjälper till att slappna av dem, vilket ger en slätare och ungdomligare hud.

Var används botox?

Botox används främst för att behandla dynamiska rynkor och linjer som uppstår på grund av upprepad muskelrörelse, som rynkor i pannan, bekymmersrynkor och kråksparkar runt ögonen. Det kan också användas för att behandla andra medicinska tillstånd som överdriven svettning (hyperhidros) och migrän.

Vilka är fördelarna med botox?

En av de främsta fördelarna med Botox är dess förmåga att ge snabba och märkbara resultat. Behandlingen tar vanligtvis bara några minuter och kräver ingen återhämtningstid, vilket gör den till ett populärt alternativ för personer med en hektisk livsstil. Eftersom botox hjälper till att minska aktiviteten i aktiva muskler motverkar det även uppkomsten av rynkor som annars med tiden uppkommer då huden veckas av dessa muskler.

Finns det risker med botox?

Riskerna är mycket små men precis som med alla medicinska behandlingar finns det överväganden att vara medveten om när det gäller Botox. Biverkningar kan inkludera tillfällig rodnad, svullnad eller blåmärken vid injektionsstället. I sällsynta fall kan det även uppstå asymmetri. Effekterna av botox går dock alltid över efter i genomsnitt 3 månader varför några kvarvarande effekter aldrig förekommer. Det är viktigt att få behandlingen utförd av en erfaren och legitimerad läkare eller sjuksköterska för att minimera risken för komplikationer.

Vad gäller efter en botoxbehandling?

Riskerna är mycket små men precis som med alla medicinska behandlingar finns det överväganden att vara medveten om när det gäller Botox. Biverkningar kan inkludera tillfällig rodnad, svullnad eller blåmärken vid injektionsstället. I sällsynta fall kan det även uppstå asymmetri. Effekterna av botox går dock alltid över efter i genomsnitt 3 månader varför några kvarvarande effekter aldrig förekommer. Det är viktigt att få behandlingen utförd av en erfaren och legitimerad läkare eller sjuksköterska för att minimera risken för komplikationer.

Fillers

Nedan listar vi svar på många av de vanliga frågorna som berör Fillers

Vad är filler?

Filler används för att behandla olika estetiska problemområden i ansiktet, inklusive rynkor runt munnen och näsan, kindvolymförluster, tunna läppar och förlorad spänst i huden. Genom att injicera fillers kan en erfaren kosmetisk läkare eller sjuksköterska återställa volym, forma och ge ett ungdomligare utseende till ansiktet.

Vad är fördelarna med filler?

En av de stora fördelarna med filler är att det ger omedelbara resultat. Behandlingen är oftast snabb och relativt smärtfri, och de flesta personer kan återgå till sina dagliga aktiviteter direkt efter ingreppet. Dessutom är fillers icke-permanenta, vilket innebär att resultatet kan justeras eller reverseras vid behov. Det gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill utforska estetiska förbättringar utan att genomgå kirurgiska ingrepp.

Finns det några risker med fillers?

Även om fillerbehandlingar anses vara relativt säkra, finns det vissa risker och överväganden att vara medveten om. Infektion, blåmärken, svullnad och allergiska reaktioner är några möjliga biverkningar. Därför är det viktigt att välja en erfaren och legitimerad behandlare för att minimera riskerna. Att genomgå en noggrann konsultation innan behandlingen är också viktigt för att diskutera förväntade resultat och eventuella kontraindikationer.

Vad gäller efter en fillerbehandling?

Det beror på lite på vilken typ av fillerbehandling som genomförts. Generellt gäller att man kan återgå till sina sysslor som vanligt direkt efter en behandling. Däremot rekommenderas återhållsamhet av, träning, alkohol, bastu och varma bad ca. 1-2 dagar efter behandlingen. Detta för att främja bästa resultat.

Hur länge håller en fillerbehandling?

En fillerbehandling håller mellan 6 - 24 månader beroende på vilketn typ av filler som används och var den är placerad. Orsaken till detta är att djupa så kallade volymfillers är behandlade på ett sätt så att de är både hårdare till konsistensen och sammansatta på ett sätt som får dem att brytas ner långsammare. Mer ytliga, och mjukare fillers, som t.ex. används i läppar omsätts snabbare.

10 frågor om fillers

1. Vad är hyaluronsyra?

 Fillers består av Hyaluronsyra som är namnet till trots ingen syra, utan en slags sockerart som kallas glykosaminoglykan som förekommer naturligt i kroppen. Det är hyaluronsyra och kollagen som upprätthåller hudens lager och struktur, samt medverkar till att ge huden volym och fukt. En tredjedel av kroppens egen hyaluronsyra bryts naturligt ned och ersätts varje dag. Den naturligt förekommande hyaluronsyran minskar kraftigt med åldern vilket är en av anledningar till att huden tappar spänst.

2 Hur appliceras fillers i ansiktet?

Beroende på området kan man använda olika tekniker. Den vanligaste tekniken för läppar och nasolabial vecken är en liten nål som går in under huden där man sakta injicerar materialet under nålens utgång. För vissa områden använder vi oss av en mjuk kanyl: efter ett litet stick med en nål införs en längre kanyl för att inte skada blodkärl, vilket minimerar blåmärken och svullnad.

3 När ser man resultat?

Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast svullnad som uppkommer i samband med behandlingen också lagt sig.

4. Får man blåmärken efteråt?

Svullnad och blåmärken kan förekomma då det rör sig om ett eller flera stick beroende på typ av behandling. Normalt försvinner detta inom en vecka.

5. Hur länge håller filler?

Det är väldigt individuellt och beror på flera faktorer; Ämnesomsättning, vilket område som är behandlat, vilken typ av fillers som har använts etc. Vid förstoring av kindben är det vanligt att fillern håller längre än t.ex. vid en läppförstoring.

6. Hur ofta kan man fylla på?

Det är ganska vanligt att man gör en såkallad touch-up efter 1-2 veckor och sedan påfyllning efter några månader.

7. Hur mycket filler behöver jag första gången?

Det beror på vilket område som behandlas. Vid en läppförstoring är det vanligt att använda 0,5 ml om man är ute efter en liten förstoring eller konturering. Vill man däremot ha en större förändring brukar 1,0 ml användas. Vid kindbensförstoring eller konturering av käklinjen är det däremot vanligt att använda 1,0-2,0 ml.

8. Får man bedövning innan behandlingen?

 I regel innehåller många fillers redan bedövningsmedel (ofta lidocain). Det går även bra att bedöva innan med salva eller kräm (t.ex. Emla). Vi erbjuder även att sätta på bedövningssalva på plats men för att den ska hinna verka är det givetvis bäst om du gör detta innan.

9. Kan man vara allergisk mot filler?

Det finns ingenting som tyder på att någon särskild allergi skulle förhindra en behandling med fillers. Däremot ska man inte genomgå en behandling med filler som innehåller lokalbedövning om man är känslig eller allergisk mot tandläkarbedöving (lidokain) eller något annat av innehållsämnena i fillern.

10. Träning, flygning och intag av alkohol efter behandling?

Vi rekommenderar att man avhåller sig samtliga av dessa 1-2 dygn efter behandlingen, tiden varierar något med avseende på vilken behandling som utförts.

Trådlyft

Nedan listar vi svar på många av de vanliga frågorna som berör Trådlyft

Vad är Trådlyft?

Det finns flera olika typer av trådlyft. De allra vanligaste är så kallade PDO-trådlyft och är också de vi använder hos oss på Promedica. PDO står för polydioxanon och är en biologiskt nedbrytbar polymer av den typ som även används av kirurger för att sy ihop sår och snitt inuti kroppen. De har används under decennier inom sjukvården med utmärkt säkerhetsprofil.

Trådlyft är inom estetiken en icke-kirurgisk procedur som används för att lyfta och strama åt huden i olika delar av ansiktet och kroppen.

Hur fungerar ett PDO-trådlyft?

PDO-trådlyft fungerar genom att trådarna placeras under huden och dras åt för att lyfta och strama huden. De vanliga släta trådarna stimulerar kollagenproduktionen genom att de omsluts av nytt kollagen när de placerats under huden. Tråden bryts då sakta ner helt under loppet av 3-6 månader efter vilket enbart det nyformade kollagenet återstår. Detta ger en uppstramande effekt av huden i sig. Kollagenet efter tråden omsätts så småningom också i enlighet med hur all hud förändras över tid. En kvarvarande effekt mellan 9 – 20 månader kan vara förväntad beroende på var trådarna placeras.

Vilka områden kan behandlas med PDO-trådlyft?

PDO-trådlyft kan användas för att behandla områden som hakan, käklinjen, kinderna, ögonbrynen, halsen, och till och med vissa kroppsdelar som armar och låren.

Finns det olika typer av Trådlyft?

Ja, generellt finns det två olika sorters PDO-trådar för att uppnå den uppstramande effekten. De vanliga och tunnaste trådarna är släta och ger den rent kollagenstimulerande effekten i huden.

Det finns också lite grövre så kallade ”lyfttrådar”. Dessa har små utskurna hullingar, som direkt när tråden applicerats i huden,

Vilka områden kan behandlas med PDO-trådlyft?

PDO-trådlyft kan användas för att behandla områden som hakan, käklinjen, kinderna, ögonbrynen, halsen, och till och med vissa kroppsdelar som armar och låren. Nyligen har även grövre trådar med särskild teknik använts för större lyft av t.ex. byst.

Skinboosters

Nedan listar vi svar på många av de vanliga frågorna som berör Skinboosters

Vad är Trådlyft?

Det finns flera olika typer av trådlyft. De allra vanligaste är så kallade PDO-trådlyft och är också de vi använder hos oss på Promedica. PDO står för polydioxanon och är en biologiskt nedbrytbar polymer av den typ som även används av kirurger för att sy ihop sår och snitt inuti kroppen. De har används under decennier inom sjukvården med utmärkt säkerhetsprofil.

Trådlyft är inom estetiken en icke-kirurgisk procedur som används för att lyfta och strama åt huden i olika delar av ansiktet och kroppen.

Hur fungerar ett PDO-trådlyft?

PDO-trådlyft fungerar genom att trådarna placeras under huden och dras åt för att lyfta och strama huden. De vanliga släta trådarna stimulerar kollagenproduktionen genom att de omsluts av nytt kollagen när de placerats under huden. Tråden bryts då sakta ner helt under loppet av 3-6 månader efter vilket enbart det nyformade kollagenet återstår. Detta ger en uppstramande effekt av huden i sig. Kollagenet efter tråden omsätts så småningom också i enlighet med hur all hud förändras över tid. En kvarvarande effekt mellan 9 – 20 månader kan vara förväntad beroende på var trådarna placeras.

Vilka områden kan behandlas med PDO-trådlyft?

PDO-trådlyft kan användas för att behandla områden som hakan, käklinjen, kinderna, ögonbrynen, halsen, och till och med vissa kroppsdelar som armar och låren.

Finns det olika typer av Trådlyft?

Ja, generellt finns det två olika sorters PDO-trådar för att uppnå den uppstramande effekten. De vanliga och tunnaste trådarna är släta och ger den rent kollagenstimulerande effekten i huden.

Det finns också lite grövre så kallade ”lyfttrådar”. Dessa har små utskurna hullingar, som direkt när tråden applicerats i huden,

Vilka områden kan behandlas med PDO-trådlyft?

PDO-trådlyft kan användas för att behandla områden som hakan, käklinjen, kinderna, ögonbrynen, halsen, och till och med vissa kroppsdelar som armar och låren. Nyligen har även grövre trådar med särskild teknik använts för större lyft av t.ex. byst.

bottom of page